Υλικά
- 3 αρνίσιες ή χοιρινές σκέπες (μπόλιες)
- 1 αρνίσια συκωταριά
- 2 αρνίσια εντεράκια καθαρισμένα και πλυμένα όπως στο κοκορέτσι, ψιλοκομμένα
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 7 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα το λευκό και το πράσινο μέρος
- 1 κούπα ψιλοκομμένος δυόσμος
- 1/2 κούπα μαιντανός ψιλοκομμένος
- 1/2 κούπα άνηθος ψιλοκομμένος
- Ξύσμα απο ένα λεμόνι
- 1 κούπα ρύζι Καρολίνα πλυμένο
- 1/2 κούπα βραστό νερό
- 1 κρόκος αυγού αραιωμένος με 2 κουταλιές της σούπας νερό
- 2/3 της κούπας βραστό νερό
- Αλάτι - Πιπέρι
- Γιαούρτι και Λεμόνια για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Σε ενα μεγάλο μπολ προσθέτουμε 2 λίτρα νερό και 2 κουταλιές της σούπας ξύδι.
- Προσθέτουμε σε αυτό τις σκέπες και το βάζουμε στην άκρη.
- Βάζουμε άφθονο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και μόλις βράσει βάζουμε την συκωταριά και την ζεματάμε για 5 λεπτά περίπου.
- Πετάμε το νερό με τους αφρούς και ξεπλένουμε την συκωταριά.
- Κόβουμε σε κομματάκια τα νεφρά, την καρδιά και το συκώτι.
- Αφαιρούμε σκληρά νεύρα και αρτηρίες. Κρατάμε μόνο τα τρυφερά κομματάκια του κρέατος.
- Σε μια πλατιά κατσαρόλα προσθέτουμε 4 κουταλιές της σούπας λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Ανακατεύουμε να μαλακώσουν τα λαχανικά και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα συκωτάκια και εντεράκια.
- Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ρύζι, τα μυρωδικά, το ξύσμα, αλάτι πιπέρι και μισή κούπα βραστό νερό.
- Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε την γέμιση για 15 λεπτά στην άκρη να αφρατέψει λίγο το ρύζι.
- Βγάζουμε τις σκέπες και τις ξεπλένουμε καλά κάτω απο τρεχούμενο νερό.
- Χρησιμοποιώντας ένα μικρό μπολάκι απλώνουμε την άκρη απο τις σκέπες και κόβουμε με ψαλίδι τα πολύ χοντρά αδιαφανή κομμάτια.
- Κόβουμε γύρω γύρω απο το μπολάκι την σκέπη αφήνοντας λίγο μήκος μέχρι την βάση του μπολ ωστε να μπορούμε να κλείσουμε τον τζιγεροσαρμά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
- Προσθέτουμε την γέμιση και κλείνουμε τις άκρες της σκέπης. Α
- ναποδογυρίζουμε το μπολάκι στο χέρι μας και τακτοποιούμε τους τζιγεροσαρμάδες σε ταψί λαδωμένο ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
- Τοποθετούμε τους σαρμάδες μας σχετικά σφιχτά στο ταψί.
- Αφού τελειώσουμε με όλους τους σαρμάδες, τους βουρτσίζουμε με ενα πινέλο με τον κρόκο αραιωμένο με το νερό και τους τρυπάμε σε δυο τρία σημεία τον καθένα χρησιμοποιώντας μια οδοντογλυφίδα.
- Προσθέτουμε στο ταψί 1 κούπα βραστό νερό και ψήνουμε το φαγητό μας για 60 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν οι σαρμάδες μας.
- Σερβίρουμε τους τζιγεροσαρμάδες ζεστούς με γιαούρτι και κομμένα λεμόνια.