Κλείσιμο

Πάσχα, Πασχαλιά, Λαμπρή!

Ζούμε σε μία χώρα όπου οι παραδόσεις επιβιώνουν, αποτελούν συνήθειες και τρόπος ζωής των κατοίκων της, αφού το κύριο σώμα της παράδοσης εμπεριέχει στοιχεία ζωντανά, εκφράζοντας τα πιστεύω, τους πόθους, τις αντιλήψεις ενός λαού.

Το Πάσχα, η μεγάλη αυτή γιορτή της Ορθοδοξίας, έχει χρώμα ελληνικό, ιδιαίτερο, ένα πνεύμα που βασίζεται στην κατάνυξη, στην πίστη, στην ελπίδα για Ανάσταση, κυρίως εσωτερική και πνευματική. Σε κάθε γωνιά της χώρας, από την πιο μεγάλη πόλη έως το πιο μικρό χωριό η κατάνυξη είναι διάχυτη παντού. Έθιμα που ξεπηδούν από το παρελθόν και έρχονται να λάβουν τη θέση που τους αρμόζει στη σημερινή εποχή, θυμίζοντας πως οι άνθρωποι και οι λαοί που τιμούν τις παραδόσεις τους μπορούν να οικοδομούν και ένα καλύτερο μέλλον.

Το Πάσχα ονομάζεται και Λαμπρή η Πασχαλιά και η Μεγάλη Εβδομάδα κρύβει πολλούς συμβολισμούς.

 Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στον Ιωσήφ,ο οποίος έφερε τον Λαό του Ισραήλ στην Αίγυπτο, όπου  και έμειναν αιχμαλωτισμένοι μέχρι την εποχή που ο Μωυσής με τη συμβολή του Θεού τους πήρε από την Αίγυπτο για να τους φέρει στη Γη Χαναάν. Επίσης, στη λειτουργία της Μεγάλης Δευτέρας περιλαμβάνεται και η ιστορία της άκαρπης συκιάς που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε.

Την Μεγάλη Τρίτη διαβάζονται δυο παραβολές , εκείνες των Δέκα Παρθένων που μας διδάσκει να είμαστε γεμάτοι από πίστη και φιλανθρωπία, και των Ταλάντων που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και συνετοί.

Την Μεγάλη Τετάρτη διαβάζεται το Μύρωμα του Ιησού από την αμαρτωλή και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματά της, γιατί έδειξε μεγάλη πίστη στον Κύριο. Διαβάζεται επίσης το γνωστό τροπάριο της Κασσιανής.

Την Μεγάλη Πέμπτη το Θείο Δράμα προχωρά προς την κορύφωση του, αφού γίνεται ο Μυστικός Δείπνος, ο Ιούδας φεύγει για να προδώσει τον δάσκαλό του και ψέλνονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια και στην εκκλησία περιφέρεται ο Σταυρός με τον Ιησού.

Την Μεγάλη Παρασκευή  έχουμε την Κορύφωση του θείου δράματος, τελείται η «Ακολουθία των Παθών» και ήδη ο επιτάφιος βρίσκεται στις εκάστοτε εκκλησίες στολισμένος από τις γυναίκες, ενώ το βράδυ περιφέρεται, βυθίζοντας στη θλίψη τους πιστούς.

Το Μεγάλο Σάββατο είναι η γιορτή της Ανάστασης, του φωτός, της ελπίδας, της αγάπης και της χαράς. Γιορτάζουμε επίσης  την ήττα του θανάτου και της φθοράς.

Την ΚΥΡΙΑΚΗ του ΠΑΣΧΑ περνάμε από τον πόνο στην χαρά. Η λεπίδα έχει ήδη ανατείλει και από νωρίς το πρωί ο παραδοσιακός οβελίας ψήνεται στη σούβλα.

Στην Κέρκυρα εκτοξεύονται με δύναμη από τα στολισμένα μπαλκόνια  κανάτια με κόκκινες κορδέλες και γεμάτα νερό προκαλώντας ενθουσιασμό στους κατοίκους αλλά και στους τουρίστες.

Το  Πάσχα στην Πάτμο, με επίκεντρο το Καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, είναι άκρως κατανυκτικό και ιδιαίτερο. Συγκίνηση και ρίγος διαπερνά τους πιστούς με την κατάνυξη που βρίσκεται στο ζενίθ της.

Στο Λεωνίδιο το Μεγάλο Σάββατο είναι μαγικό καθώς οι κάτοικοι αφήνουν στον ουρανό πολύχρωμα αερόστατα, που νιώθεις ότι φτάνουν μέχρι τα αστέρια.

Στη Χίο την παράσταση κλέβει το μοναδικό έθιμο του ρουκετοπόλεμου στον Βροντάδο τη βραδιά της Ανάστασης, το οποίο προσελκύει ακόμα και τουρίστες από το εξωτερικό.

Το Πάσχα στην Ύδρα είναι μοναδικό αφού όταν ο «Θαλασσινός Επιτάφιος», που περιφέρεται στη συνοικία Καμίνι δίπλα στη θάλασσα, μπαίνει στο τέλος μέσα στο νερό, μέσα σε μία ατμόσφαιρα πραγματικά μαγική.

Όπου και να περάσετε το Πάσχα στην Ελλάδα η ατμόσφαιρα είναι μοναδική. Με τα κόκκινα αυγά που συμβολίζουν το αίμα και τη θυσία του Ιησού, με το τσουρέκι  αντιπροσωπεύει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί και με το Πασχαλινό αρνί που λειτουργεί ως επιστέγασμα αυτής της μεγάλης γιορτής.

Καλό Πάσχα!

comments powered by Disqus