Κλείσιμο

Νίσυρος - Το νησί που σμιλεύτηκε από μαύρη λάβα και άσπρη ελαφόπετρα

Πλούσια χλωρίδα και πανίδα

Με χλωρίδα που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη λόγω της πλούσιας ποικιλίας της θεωρείται το «πράσινο νησί» της Δωδεκανήσου. Η καμπανούλα η Νισύρια, αποτελεί ένα από τα 400 αυτοφυή είδη που συναντώνται στο νησί. Εδώ θα συναντήσετε επίσης το ρείκι, ένα μικρό φρυγανώδη θάμνο, αλλά και πολλά δέντρα όπως είναι η βελανιδιά, η αγραμυθιά, και η αγριελιά. Όσο αφορά στην πανίδα της περιοχής έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώβς έχουν εντοπιστεί πάνω από 30 είδη άγριων πουλιών και πολλά ενδημικά είδη. Από φίδια, συναντώνται ο «μαύρος εφιός, και οι σαύρες Κροκοδειλάκι και Οφίσωψ. Μεγάλοι είναι και οι πληθυσμοί μεσογειακής φώκιας, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο εντοπισμός της γνωστής πεταλούδας της Ρόδου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τόσο η Νίσυρος όσο και η γειτονική νησίδα Στρογγυλή είναι ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000. Στις δυτικές ακτές του νησιού, στη θέση Φωκιοκρεμάρα, υπάρχουν σπηλιές με βοτσαλωτές παραλίες, οι οποίες αποτελούν καταφύγια για τη μεσογειακή φώκια.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Ηφαίστειο

Το νησί με το νεότερο από τα μεγάλα ηφαιστειακά κέντρα της χώρας είναι η Νίσυρος. Εδώ έχουν εντοπιστεί πετρώματα ηλικίας από 160.000 ετών μέχρι και 15.000 ετών. Η έκρηξη του ηφαιστείου τοποθετείται χρονικά στο 1422 ενώ ο κρατήρας δημιουργήθηκε το 1873 και η τελευταία έκρηξη του Ράμμου έγινε το 1888. Στο νησί, υπάρχουν συνολικά έξι κρατήρες αλλά ο πιο εντυπωσιακός και πιο εντυπωσιακός είναι ο «Πολυβώτης» και έχει διάμετρο 260 μέτρα και βάθος 30μ. Γύρω από το ηφαίστειο υπάρχει κοιλάδα το μήκος της οποίας φτάνει τα 2.400 μ. και 950 μ. πλάτος. Η περιήγηση γύρω σε αυτή την έκταση με τους υδροθερμικούς κρατήρες είναι εκπληκτική εμπειρία. Στην περιοχή βρίσκονται άλλοι πέντε νεότεροι κρατήρες, ο μεγαλύτερος των οποίων είναι ο «Στέφανος», με διάμετρο 30μ και βάθος 30μ. Το ηφαίστειο είναι από τα ελάχιστα ενεργά της Ελλάδας και η μυρωδιά του θείου είναι έντονη.

Info: Υπάρχουν δύο πρακτορεία τουρισμού που πραγματοποιούν επισκέψεις στο ηφαίστειο. Τηλ. Επικ.: «Ενετικόν» (22420 31180) και «Νυσίριαν» (22420 31411)

Ιαματικά Λουτρά

Όπως σε κάθε ηφαιστειογενές μέρος έτσι και στη Νίσυρο συναντάμε ιαματικές πηγές. Σε απόσταση 1,5 χλμ. από το Μανδράκι, την πρωτεύουσα του νησιού, βρίσκεται η πιο δημοφιλής, η πηγή των Λουτρών αναγνωρισμένη για τα νατροχλωριοθειούχα νερά της με μέγιστη θερμοκρασία 46οC, κατάλληλα για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, δερματικές παθήσεις, και προβλήματα του κυκλοφορικού.

Εδώ θα συναντήσετε κτιριακή εγκατάσταση  που εξυπηρετεί τους χρήστες για υδροθεραπεία, φυσικοθεραπεία και διαμονή. Τα συγκεκριμένα Ιαματικά Λουτρά είναι παραθαλάσσια, διαθέτουν κτιριακή  υποδομή με  65 κλίνες και λειτουργούν από Ιούνιο έως Οκτώβριο. Η επίσκεψη στα ιαματικά αποτελεί ιδανικό απογευματινό περίπατο διάρκειας 15`.

Παναγιά η Σπηλιανή

Προστάτιδα του νησιού η Παναγία η Σπηλιανή, είναι το δεύτερο καστρομονάστηρο της Δωδεκανήσου και βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά από το λιμάνι, χτισμένη μέσα στο κάστρο των ιπποτών, πάνω σε ένα βράχο ύψους 30 περίπου μέτρων. Χτίστηκε γύρω στα 1600, ενώ η εκκλησία του είναι βασιλική με ωραίο τέμπλο του 18ου αι. Εδώ θα συναντήσετε μία μικρή βιβλιοθήκη με τουρκικά και ελληνικά βιβλία και έγγραφα. Ανάμεσα στα κειμήλια που φυλάγονται υπάρχουν εκκλησιαστικά σκεύη, σταυροί, ευαγγέλια και φορητές εικόνες. Τα 270 σκαλοπάτια οδηγούν στην ιερή Σπηλιά και μπροστά στη θαυματουργή εικόνα της Μεγαλόχαρης, εικόνα ρωσικής σχολής.
Η μονή χρονολογείται γύρω στο 1600 μ.Χ. Η εικόνα της Παναγίας είναι αμφιπρόσωπη, καθώς στην πίσω όψη εικονίζεται ο Άγιος Νικόλαος που χρονολογείται το 1400 μ.Χ. και στην άλλη η εικόνα της Παναγίας που χρονολογείται το 1600 μ.Χ. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η εικόνα είναι επενδυμένη από ασήμι.
 
Παναγία Φανερωμένη

Βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή, στη θέση "Καρδιά" 4 χλμ. νότια του Μαντρακίου και έχει κατασκευαστεί στα τέλη του 11ου αι. ή αρχές του 12ου αι. Αποτελεί την πιο σημαντική αρχιτεκτονικά εκκλησία καθώς ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο. – τέλη 11 ου ή αρχές 12 ου αι.):   Η πιο σημαντική αρχιτεκτονικά εκκλησία με λείψανα τοιχογραφιών. Ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο. Σήμερα γίνονται εργασίες συντήρησης.

Νησάκι Γυαλί
 
Περίπου 4 ν. μ. βορειοδυτικά από τη Νίσυρο, βρίσκεται το νησάκι Γυαλί όπου λειτουργεί λατομείο εξόρυξης, επεξεργασίας και φόρτωσης ελαφρόπετρας. Αξίζει να επισημανθεί ότι στο νοτιοδυτικό τμήμα του έχει ανασκαφεί νεολιθικός οικισμός, ενώ το μικρό χωριό του κατοικείται κυρίως από εργάτες στο λατομείο. Η επίσκεψη στο νησί μπορεί να γίνει είτε με τα τουριστικά καραβάκια από το Μανδράκι. Ίχνη κατοίκησης έχουν εντοπιστεί και στις ηφαιστειογενείς νησίδες Στρογγυλή, Περγούσα και Παχιά, που βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από τη Νίσυρο.


ΟΙΚΙΣΜΟΙ

Μανδράκι

Ολόλευκα σπίτια, χρωματιστά παράθυρα, στενά δρομάκια, καταπράσινα τοπία, συνθέτουν το σκηνικό στην πρωτεύουσα της Νισύρου, το Μανδράκι. Είναι χτισμένη βορειοδυτικά στους πρόποδες ενός απότομου λόφου, ο οποίος τον Μεσαίωνα ήταν οχυρωμένος. Το κάστρο των ιπποτών, η Παναγία η Σπηλιανή αλλά και η πανέμορφη πλατεία της Ηλικιωμένης με τους πανύψηλους φίκους, που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, αποτελούν ορόσημα του οικισμού. Στην παραλία με τα μαύρα βράχια, που προέρχονται από την στερεοποιημένη λάβα βρίσκονται αρκετά μαγαζιά ενώ εδώ υπάρχει και ένας αναπαλαιωμένος ανεμόμυλος.  

Εμπορειός

Μικρό ορεινό χωριό, οκτώ μόλις χλμ. νοτιοανατολικά από το Μανδράκι, βρίσκεται ο Εμπορειός. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων και από εδώ μπορείτε να απολαύσετε την εξαιρετική θέα στην κοιλάδα του ηφαιστείου, την καλδέρα, αλλά και τον Προφήτη Ηλία. Εδώ θα δείτε τα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου και το μοναστήρι της Παναγίας της Κυράς που είναι κτισμένο σε υψόμετρο 450 μ. Ένα άλλο σημαντικό αξιοθέατο του οικισμού είναι η σπηλιά που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, η οποία λόγω της θερμότητας της, που προκύπτει από την ηφαιστειακή δραστηριότητα του νησιού, θεωρείται φυσική σάουνα.

Νικειά

Με πανοραμική θέα στο Αιγαίο αλλά και στην Καλδέρα, το πανέμορφο χωριό Νικειά, «στέκεται» στην πλαγιά ενός λόφου σε υψόμετρο 400 μέτρων. Προσεγμένα αναπαλαιωμένα  αρχοντικά, ανοιχτόχρωμες χρωματιστές πόρτες, κεραμοσκεπές, δημιουργούν έναν πανέμορφο οικισμό με την βοτσαλωτή πλατεία να ξεχωρίζει στο κέντρο του οικισμού.

Εδώ βρίσκονται, η εκκλησία των Εισοδείων της Θεοτόκου, η Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, που γιορτάζει στις 26 Σεπτεμβρίου καθώς και η Μονή Παναγιάς Κυράς του 17ου αι.

Πάλοι

Το ψαροχώρι Πάλοι, το συναντάμε στο ανατολικό τμήμα του νησιού, και σε απόσταση 4 χλμ.από το Μανδράκι, αποτελεί το επίνειο του Εμπορειού. Εξαιτίας της υπέροχης αμμώδους παραλίας του αποτελεί πόλο έλξης τουριστών. Στην περιοχή υπάρχει και μαρίνα για τα ιδιωτικά σκάφη. Από εδώ έχετε πρόσβαση και σε άλλες κοσμικές αμμουδιές, όπως το Γυαλισκάρι και τη παραλία Λιες.

comments powered by Disqus