Κλείσιμο

Μπουμπάρι

Δεν υπάρχει περίπτωση να ταξιδέψετε στη Λίμνη Πλαστήρα την περίοδο των Χριστουγέννων και στις γύρω περιοχές και να μη δοκιμάσετε το παραδοσιακό Μπουμπάρι, ένας μεζές με ιδιαίτερη γεύση, που συνήθως τον συνοδεύουν  με τσίπουρο ή κρασί. 

Υλικά:

  • 1 συκωταριά από αρνάκι του γάλακτος με τα γλυκαδάκια
  • 1 έντερο από προβατίνα 1-1,5 μέτρο
  • 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 ματσάκι μαιντανό και άνιθο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • 1,5 κιλό πατάτες
  • Αλάτι, πιπέρι, λάδι, ρίγανη
  • Χυμό 2 λεμονιών
  • Μισό ποτήρι νερό

Eκτέλεση:

  1. Πλένουμε πολύ καλά το έντερο.
  2. Σε νερό που κοχλάζει βράζουμε την συκωταριά και έπειτα την ψιλοκόβουμε, με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού.
  3. Σε μπολ βάζουμε τα ψιλοκομμένα κομμάτια από την συκωταριά, προσθέτουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι και την ρίγανη.
  4. Ψιλοκόβουμε και το μαϊντανό και τον άνηθο και τα προσθέτουμε μαζί με το ρύζι στη γέμιση.
  5. Δένουμε την μια άκρη του εντέρου και με τη βοήθεια ενός χωνιού και γεμίζουμε το έντερο με τη γέμιση. Δεν γεμίζουμε πάρα πολύ, γιατί θα φουσκώσει το ρύζι.
  6. Το γεμίζουμε ομοιόμορφα και δένουμε την άλλη άκρη για να μην ανοίξει.
  7. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις αλατοριγανώνουμε.
  8. Στρώνουμε σαν σαλιγκάρι το μπουμπάρι σε ταψί και γύρω του βάζουμε τις πατάτες.
  9. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το νερό και το χυμό λεμονιού.
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για περίπου 2 ώρες.

Καλή επιτυχία!

comments powered by Disqus