Μία περιοχή πλούσια σε μαρτυρίες της σπουδαίας ιστορίας της, μία ιστορία μοναδική, που αναβιώνει στα αρχαιολογικά μνημεία της, αφού εδώ στην Αρχαία Δωδώνη, άκμασε ο ιερός αυτός χώρος, στον οποίο έσμιξε η ιστορία με τον θρύλο, το πνεύμα με τον πολιτισμό, η τέχνη και η ομορφιά.
Το ξακουστό μαντείο, που σύμφωνα με την παράδοση ήταν το αρχαιότερο στην ελληνική επικράτεια, τόπος λατρείας του Δία, βασιλιά των θεών, ιδρύθηκε μαζί με αυτό του Άμμωνα στη Λιβύη, όταν δυο περιστέρια πέταξαν από τις Αιγυπτιακές Θήβες, προσγειώθηκαν στα αντίστοιχα μέρη, και διέταξαν με ανθρώπινη φωνή την ίδρυση των ιερών.
Βρίσκεται είκοσι δύο χιλιόμετρα νότια των Ιωαννίνων, όπου θα θαυμάσετε και θα απολαύσετε και το φημισμένο θέατρο, με χωρητικότητα περίπου 18.000 ανθρώπων. Το θέατρο έπαθε απανωτές καταστροφές, ανοικοδομήσεις και διαμορφώσεις στους αιώνες που ακολούθησαν την παρακμή του βασιλείου της Ηπείρου και στα χρόνια της ρωμαικής κατάκτησης χρησιμοποιήθηκε ως αρένα. Από τον 4ο αιώνα μ.Χ. έπαψε να λειτουργεί. Οι πρώτες ανασκαφές και αναστηλώσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης άρχισαν το 1875 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Το θέατρο της Δωδώνης στις μέρες φιλοξενεί κάποιες παραστάσεις τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει, εκτός από το περίφημο αρχαίο θέατρο:
- Την Ιερά Οικία, το κτίριο που περιέκλειε την ιερή βελανιδιά του μαντείου
- Τους ναούς της Διώνης, της Θέμιδος, του Ηρακλή και της Αφροδίτης
- Το Βουλευτήριο και το Πρυτανείο, διοικητικά κτίρια της εποχής
- Το αρχαίο στάδιο
- Την ακρόπολη της Δωδώνης.