Κλείσιμο

Οδηγίες Έκδοσης Διαβατηρίου

Πώς να βγάλετε διαβατήριο για το εξωτερικό;

Για να ταξιδέψει κανείς σε κάποιες χώρες, κυρίως εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρειάζεται να εφοδιαστεί με συγκεκριμένα έγγραφα και να κάνει κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις, ώστε η έκδοση διαβατηρίου να αποτελέσει μία πιο εύκολη διαδικασία. Ο ενδιαφερόμενος, που επιθυμεί να εφοδιαστεί με διαβατήριο, προσέρχεται αυτοπρόσωπα στο γραφείο διαβατηρίων του τόπου κατοικίας του και καταθέτει αίτηση – υπεύθυνη δήλωση, η οποία εκτυπώνεται μετά την καταχώρηση των στοιχείων του, σε ηλεκτρονική φόρμα από την υπηρεσία παραλαβής, αφού προηγουμένως την ελέγξει και εν συνεχεία την υπογράψει, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο το περιεχόμενό της. Παράλληλα υποβάλλει τα κατά περίπτωση προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Αρχικά ποια είναι τα δικαιολογητικά τα οποία θα χρειαστείτε :

  • Αίτηση έκδοσης διαβατηρίου που εκτυπώνεται στα Γραφεία Υποδοχής Αιτημάτων και στην οποία είναι ενσωματωμένη υπεύθυνη δήλωση όπου ο ενδιαφερόμενος αναφέρει:
  1. Αν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, υπεξαγωγή εγγράφων, ψευδή ανωμοτί κατάθεση ή ψευδή δήλωση, εφόσον τα αδικήματα αυτά αφορούν την έκδοση, τη χρήση ή την απώλεια ή κλοπή διαβατηρίου.
  2. Αν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για αρπαγή, εμπόριο δούλων, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, ακούσια απαγωγή, σωματεμπορία ή διακίνηση λαθρομεταναστών.
  3. Αν έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη ή έχει παραπεμφθεί σε δίκη για τα παραπάνω αδικήματα.
  4. Αν έχει κηρυχθεί ανυπότακτος ή λιποτάκτης.
  5. Αν είναι ανυπότακτος εξωτερικού.
  6. Αν εκκρεμεί σε βάρος του απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
  7. Αν διαμένει μόνιμα στην αναγραφείσα διεύθυνση κατοικίας και εάν έχει εκδοθεί στο όνομά του διαβατήριο, σύμφωνα με τις διατάξεις Ν. 3103/2003 από την ΕΛ.ΑΣ., το οποίο απωλέσθη, εκλάπη ή ζητείται η ανανέωση ή αντικατάστασή του.
  • Μία πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία, διαστάσεων 40-60 mm, τυπωμένη σε αναλογικό φωτογραφικό χαρτί, χωρίς τη χρήση τεχνολογίας inkjet ή laser. Η φωτογραφία θα πρέπει να έχει ληφθεί κάτω από ιδανικές συνθήκες, τα δε χρώματα της εκτύπωσης επιβάλλεται να είναι ουδέτερα. Είναι αναγκαίο να τηρούνται πιστά οι τεχνικές προδιαγραφές λήψης της, προκειμένου επιτυγχάνονται τα καλύτερα αποτελέσματα.

Σε περιπτώσεις ατόμων με προβλήματα όρασης, όταν δεν πληρούνται επακριβώς οι τεθείσες τεχνικές προδιαγραφές φωτογραφιών (π.χ. μη εστιασμός, κλειστοί οφθαλμοί, παραμόρφωση χαρακτηριστικών προσώπου κλπ) συνυποβάλλεται, είτε απλή βεβαίωση εγγραφής στα Μητρώα Τυφλών οικείας Υπηρεσίας, η οποία πιστοποιεί την εν λόγω κατάσταση, είτε ιατρική βεβαίωση – γνωμάτευση.

  • Φωτοαντίγραφο των δύο (2) όψεων του δελτίου ταυτότητάς του. Εξυπακούεται ότι, προσκομίζεται επιπλέον και επιδεικνύεται το πρωτότυπο του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας. Οι ανήλικοι κάτω των 12 καταθέτουν Πιστοποιητικό γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης (τελευταίου εξαμήνου). Στο πιστοποιητικό επικολλάται πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία του ανήλικου και πραγματοποιείται βεβαίωση ταυτοπροσωπίας από τη δημοτική Αρχή που είναι εγγεγραμμένος ο πολίτης, από οποιαδήποτε αστυνομική Αρχή, καθώς και από τα Κ.Ε.Π. Το πιστοποιητικό αναζητείται αυτεπάγγελτα σύμφωνα με την ΔΙΑΔΠ/Α/18532/06 (ΦΕΚ 1309/Β’) απόφαση Υπουργού ΕΣΔΔΑ. Πιστοποιητικά που προέρχονται απο τα Κ.Ε.Π. ή που προσκομίζονται απο τον ίδιο τον αιτούντα κατά τη διαδικασία κατάθεσης δικαιολογητικών για έκδοση διαβατηρίου δεν θα γίνονται αποδεκτά.
     
  • Ηλεκτρονικό παράβολο (ή διπλότυπα είσπραξης ή έντυπα παράβολα μέχρι την πλήρη κατάργησή τους από τα δημόσια ταμεία) για την πιστοποίηση πληρωμής των τελών έκδοσης του διαβατηρίου. Το εν λόγω e-Παράβολο αφορά , αφ' ενός χρηματικό ποσό υπέρ του Δημοσίου και αφ' ετέρου ποσό για την αξία του εντύπου διαβατηρίου και την κάλυψη των ανάλογων ταχυδρομικών εξόδων αποστολής, ο αριθμός του οποίου, τίθεται στο οικείο πεδίο της αίτησης.
     
  • Όταν ο αιτών είναι ανήλικος, για την υποβολή των δικαιολογητικών απαιτείται πέραν αυτού και η αυτοπρόσωπη παρουσία του ασκούντα την επιμέλεια. Όταν η επιμέλεια ασκείται από τους δύο γονείς, αρκεί η αυτοπρόσωπη παρουσία του ενός και η έγγραφη συναίνεση του άλλου γονέα, του οποίου το ιδιόχειρο της υπογραφής βεβαιώνεται από οποιαδήποτε αρμόδια Διοικητική Αρχή. Όταν δεν μπορούν να παραστούν οι γονείς, για λόγους ανωτέρας βίας, παρίσταται οποιοσδήποτε συγγενής του ανηλίκου, ο οποίος εξουσιοδοτείται σχετικά από τον ένα γονέα, υποβάλλοντας και την έγγραφη συναίνεση του άλλου, του οποίου έχει βεβαιωθεί το ιδιόχειρο της υπογραφής. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η παροχή της εξουσιοδότησης ούτε της έγγραφης συναίνεσης, απαιτείται ο διορισμός επιτρόπου και τα δικαιολογητικά κατατίθενται από τα προβλεπόμενα στα άρθρα 1601 και 1602 Α.Κ. πρόσωπα κατά περίπτωση. Ως ανωτέρα βία νοείται κάθε γεγονός αιφνίδιο και απρόβλεπτο, που δεν μπορεί να αποτραπεί ούτε με άκρα επιμέλεια και σύνεση, εξαιτίας του οποίου ο ενδιαφερόμενος τελεί σε απόλυτη αδυναμία να επιμεληθεί των υποθέσεών του.
     
  • Απόφαση ορισμού επιτρόπου ή δικαστικού συμπαραστάτη, όταν πρόκειται για έκδοση διαβατηρίου σε πρόσωπο που τελεί σε επιτροπεία ή δικαστική συμπαράσταση.
     
  • Ιατρικό πιστοποιητικό κρατικού νοσοκομείου, στις περιπτώσεις που στο πρόσωπο του ενδιαφερόμενου συντρέχουν ιδιαιτέρα σοβαροί λόγοι υγείας, που καθιστούν αδύνατη ή δυσχεραίνουν ουσιωδώς την μετακίνησή του στο γραφείο διαβατηρίων για την κατάθεση του αιτήματος έκδοσης διαβατηρίου.
     
  • Αποδεικτικά έγγραφα που τυχόν υπάρχουν και πιστοποιούν την αναγκαιότητα χορήγησης διαβατηρίου για μετάβαση στην αλλοδαπή, σε περιπτώσεις νοσηλείας για σοβαρούς λόγους υγείας, τραυματισμού, θανάτου ή σοβαρής ασθένειας συγγενούς, έστω και εάν υπάρχουν σε βάρος του αιτούντα οι απαγορευτικοί λόγοι χορήγησης του άρθρου 1, παρ. 2 Π.Δ. 25/2004 .
     
  • Το παλαιό διαβατήριο, όταν πρόκειται για αντικατάστασή του για τους λόγους που αναφέρονται περιοριστικά στο άρθρο 3, παρ. 1 Π.Δ. 25/2004. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται έλεγχος - επιβεβαίωση του λόγου που επικαλείται ο ενδιαφερόμενος και αφού ληφθούν θεωρημένα φωτοαντίγραφα της σελίδας προσωπικών δεδομένων και όσων άλλων πιστοποιούν την αναγκαιότητα αντικατάστασης, τα οποία τηρούνται στο αρχείο της Υπηρεσίας, το διαβατήριο επιστρέφεται στον δικαιούχο. Με την παραλαβή του νέου διαβατηρίου, το παλαιό ακυρώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3, άρθρου 3 Π.Δ. 25/2004.
     
  • Βεβαίωση της αρχής, με την οποία θα πιστοποιείται η δήλωση απώλειας ή κλοπής, καθώς και το αποτέλεσμα της διενεργηθείσας έρευνας, όταν πρόκειται για έκδοση διαβατηρίου σε αντικατάσταση προηγούμενου κλαπέντος ή απολεσθέντος .
     
  • Ιατρικό πιστοποιητικό κρατικού νοσοκομείου και τυχόν πρόσθετα αποδεικτικά έγγραφα, στα οποία αναφέρονται οι προσωπικοί σοβαροί λόγοι υγείας, οι οποίοι επιβάλλουν νοσηλεία στο εξωτερικό, οπότε και εκδίδεται κατά προτεραιότητα διαβατήριο εντός μίας (1) εργάσιμης ημέρας από την παραλαβή της αίτησης από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων.
     
  • Στην ενσωματωμένη επί του εντύπου της αίτησης, υπεύθυνη δήλωση Ν. 1599/86, ο ενδιαφερόμενος δηλώνει υπεύθυνα εάν έχει καταδικασθεί ή ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη ή παραπέμφθηκε σε δίκη για τα αδικήματα της περίπτωσης α', παρ. 2, άρθρου 1 Π.Δ. 25/2004, καθώς και αν έχει κηρυχθεί ανυπότακτος ή λιποτάκτης ή εκκρεμεί σε βάρος του μέτρο απαγόρευσης εξόδου από τη Χώρα. Στην ίδια δήλωση καταχωρείται και η διεύθυνση κατοικίας του, καθώς και η ύπαρξη των ειδικών λόγων που επιτρέπουν την κατ' εξαίρεση χορήγηση διαβατηρίου, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 1 Π.Δ. 25/2004, συνυποβάλλοντας τυχόν πρόσθετα αποδεικτικά έγγραφα. Επίσης δηλώνει εάν κατείχε διαβατήριο, που εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3103/2003, το οποίο απωλέσθη, εκλάπη ή ζητά την αντικατάστασή του.
     
  • Στην αλλοδαπή οι έμμισθες Προξενικές Αρχές , δέχονται τα δικαιολογητικά για την έκδοση διαβατηρίων των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό, ή βρίσκονται εκεί για εργασία, σπουδές, τουρισμό ή λόγους υγείας. Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται αυτοπρόσωπα από τους ενδιαφερομένους και εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, είναι τα αυτά που κατατίθενται στο εσωτερικό της χώρας. Επίσης τηρείται η ίδια διαδικασία, με εξαίρεση την αποστολή των δικαιολογητικών στην Διεύθυνση Διαβατηρίων και την επιστροφή αυτών με τα εκδοθέντα νέα διαβατήρια, η οποία και πραγματοποιείται με διπλωματικούς σάκους, μέσω της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
     
  • Ο μόνιμος κάτοικος εξωτερικού που αιτείται την έκδοση διαβατηρίου, εφ' όσον δεν διαθέτει ελληνικό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, φωτοαντίγραφο των δύο όψεων του οποίου υποχρεούται να καταθέσει ως δικαιολογητικό, υποβάλλει πιστοποιητικό γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης από το δήμο ή την κοινότητα όπου είναι εγγεγραμμένος. Στο πιστοποιητικό και εφ’όσον είναι ανήλικος κάτω των 12 ετών επικολλάται φωτογραφία και γίνεται βεβαίωση ταυτοπροσωπίας, ενώ εάν είναι άνω των 12 η επικόλληση φωτογραφίας και η ταυτοπροσωπία γίνεται μόνο εφ’όσον δεν κατέχει ισχυρό ελληνικό διαβατήριο.
     
  • Εφ' όσον πρόκειται για ανυπότακτο, μόνιμο κάτοικο εξωτερικού, στον οποίο επιτρέπεται η χορήγηση διαβατηρίου, αποκλειστικά για την εφαρμογή του άρθρου 54 του Ν. 3421/2005, θα πρέπει μεταξύ των άλλων δικαιολογητικών να κατατεθεί βεβαίωση του αρμόδιου στρατολογικού γραφείου στην Ελλάδα, η οποία και θα πιστοποιεί την ανυποταξία εξωτερικού.

Από την 16-01-2015 καθιερώνεται - εφαρμόζεται η νέα διαδικασία είσπραξης του ηλεκτρονικού παραβόλου (e-Παράβολο), το οποίο αντικαθιστά την έντυπη μορφή παραβόλου και των σχετικών αποδεικτικών είσπραξης, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ.3 του άρθρου 29 του Ν.3943/2011 (Α 66).

 

comments powered by Disqus