Κλείσιμο

Συνέντευξη με τον κύριο Κόνσολα Μάνο - Υπ. Βουλευτή Ν. Δωδεκανήσου - Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας - Αν. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου

Κόνσολας Μάνος - Υπ. Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου – Τομεάρχη Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας - Αν. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου

Tourism.gr:  Στις 7 Ιουλίου πιστεύετε ότι θα επικυρωθεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών; Ποιο είναι το διακύβευμα;

Κόνσολας Μάνος:  Στις 7 Ιουλίου η χώρα γυρίζει οριστικά σελίδα. Οι ίδιοι οι πολίτες ήταν αυτοί που με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές, οδήγησαν την κυβέρνηση στην κατάρρευση και οι ίδιοι οι πολίτες είναι αυτοί που θα επιβάλλουν με την ψήφο τους την Ισχυρή και Αυτοδύναμη Ελλάδα. Στις 7 Ιουλίου το διακύβευμα είναι ένα: θα μπει η χώρα σε περιπέτειες ή θα προχωρήσουμε μπροστά με μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Tourism.gr: Ως Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας είχατε αξιοσημείωτη δραστηριότητα με συνεχείς παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες. Πως κρίνετε την πορεία του τουρισμού μας, μέχρι σήμερα;

Κόνσολας Μάνος:  Είχα προειδοποιήσει ότι θα υπήρχαν αρνητικές επιπτώσεις, αφού είναι σαφές ότι η υπερφορολόγηση και η αδυναμία της χώρας μας να προσελκύσει επενδύσεις μεγάλης κλίμακας και να εμπλουτίσει το τουριστικό μας προϊόν, συνιστούν μείζον πρόβλημα ανταγωνιστικότητας για τον τουρισμό μας. Αν συγκρίνει κανείς τους φόρους στον τουρισμό στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές χώρες, διαπιστώνει ότι, δυστυχώς, έχουμε να καλύψουμε σημαντικό έδαφος. Έχουμε ΦΠΑ στη διαμονή στο 13% ενώ Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία έχουν 10%, η Κύπρος 9% και η Πορτογαλία 6%.

Η κυβέρνηση είχε επαναπαυθεί στην κρίση που υπήρχε στις αγορές της Τουρκίας και της Αιγύπτου, η οποία, όμως, δεν μπορούσε να διαρκέσει για πάντα.

Η κόπωση και οι επιπτώσεις της υπερφορολόγησης του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα φάνηκαν από πέρυσι. Τον Αύγουστο του 2018, το μήνα που θεωρείται ο καλύτερος της τουριστικής σεζόν, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν αύξηση μόλις 1,4%, φθάνοντας τα 3,6 δισ. ευρώ, έναντι 3,55 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Το  2019 καταγράφηκε ήδη μείωση στις προκρατήσεις και  στις πληρότητες των ξενοδοχείων, αφού υπάρχει και η άνοδος της τουρκικής αγοράς.

Tourism.gr: Η κυβέρνηση επιμένει να επικεντρώνεται στον αριθμό των επισκεπτών και τον χρησιμοποιεί ως επιχείρημα για να πείσει ότι ο τουρισμός πάει καλά. Υπάρχει αντίλογος σε αυτό;

Κόνσολας Μάνος:  Ο αριθμός των επισκεπτών δεν αποτελεί αξιόπιστο μέγεθος και εγώ, τουλάχιστον, δεν τον θεωρώ ως τέτοιο, από τη στιγμή, μάλιστα, που δεν λειτουργεί ο Δορυφόρος Λογαριασμός Τουρισμού. Αντί κάποιοι να θριαμβολογούν για τον αριθμό των επισκεπτών, θα έπρεπε να προβληματιστούν από τα ποιοτικά στοιχεία που υπάρχουν και δείχνουν μια διαφορετική εικόνα.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η μέση κατά κεφαλή δαπάνη του τουρίστα που επισκέφθηκε τη χώρα μας ήταν 522,3 ευρώ το 2017 ενώ το 2005 ήταν 746 ευρώ. Ουσιαστικά, μιλάμε για μια μείωση της τάξης του 30%. Η Μέση Διάρκεια Παραμονής κάθε επισκέπτη παρουσίασε και αυτή μείωση κατά 27,6%.Τι δείχνουν αυτά τα στοιχεία; Δείχνουν ότι μπορεί να έρχονται περισσότεροι τουρίστες στη χώρα μας αλλά αυτοί που έρχονται δαπανούν λιγότερα και μένουν λιγότερες μέρες.

Tourism.gr: Εσείς τι θα κάνετε για να υπάρχουν αξιόπιστοι δείκτες - όπως λέτε - και να έχουμε μια πλήρη εικόνα για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τουρισμού μας;

Κόνσολας Μάνος:  Θα προχωρήσουμε στην ενεργοποίηση δορυφόρων λογαριασμών τουρισμού για να καταγράφουμε, με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια, τη συμβολή του τουρισμού σε άλλους τομείς της οικονομίας και της παραγωγικής δραστηριότητας, αποτυπώνοντας τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα της τουριστικής κατανάλωσης σε αυτούς τους τομείς.

Είναι ο μόνος τρόπος να έχουμε πλήρη και αξιόπιστη εικόνα για τις αφίξεις, τις πληρότητες ξενοδοχείων και καταλυμάτων, τα τουριστικά έσοδα ακόμα και για την ημερήσια καταναλωτική τουριστική δαπάνη και, όχι απλά, τον αριθμό των αφίξεων, που με τον τρόπο που δίνονται σήμερα δεν αποτελούν αξιόπιστο και πραγματικό μέγεθος.

Για τη Νέα Δημοκρατία αλλά και για την επόμενη μέρα στον τουρισμό, η δημιουργία και η ενεργοποίηση 13 Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού στις 13 περιφέρειες της χώρας, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς φορείς του τουρισμού, με τα επιμελητήρια και τα ερευνητικά κέντρα, εντάσσεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μιας εθνικής πολιτικής για τον τουρισμό.

Tourism.gr: Πόσο εφικτό είναι να μειωθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί στον τουρισμό; Εσείς ως κυβέρνηση τι θα κάνετε;

Κόνσολας Μάνος: Η Νέα Δημοκρατία είναι δεσμευμένη σε μια πολιτική μείωσης των φόρων στον τουρισμό.

Η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί στο τουριστικό μας προϊόν τα τρία τελευταία χρόνια, είναι μονόδρομος για να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητά του, αλλά και για να υπάρξει ανάπτυξη. Και έχουμε πει ποιους φόρους θα μειώσουμε ή θα καταργήσουμε.

- Άμεση μείωση του συνόλου των προϊόντων και των υπηρεσιών του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.

- Συντελεστής ΦΠΑ για όλο το τουριστικό πακέτο (διαμονή και εστίαση)  στο 11% σταδιακά.

- Μείωση στους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%.

- Μείωση στις εισφορές των επαγγελματιών και στο φόρο τα μερίσματα από το 10% στο 5%.

- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

Όλες αυτές οι παρεμβάσεις είναι απόλυτα εφικτές, θα ενταχθούν στον πρώτο προϋπολογισμό που θα ψηφίσουμε και θα ισχύσουν από το 2020.

Tourism.gr: Οι επενδύσεις πως θα έρθουν;

Κόνσολας Μάνος:  Το νέο χωροταξικό  για τον τουρισμό είναι η «λυδία λίθος». Αρκεί να σας πω ότι σήμερα στο 80% της χώρας υπάρχουν απαγορεύσεις για την υλοποίηση επενδύσεων στον τουρισμό. Εδώ και εδώ και 4 χρόνια, αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Μόλις τον περασμένο Απρίλιο, υπογράφηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργο Σταθάκη, η σύμβαση ανάθεσης της μελέτης για το Νέο Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την επόμενη μέρα, έχει μία και μοναδική προτεραιότητα: να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες για τη θεσμοθέτηση  και την ενεργοποίηση  του νέου χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό, χωρίς ιδεοληψίες.

Το νέο χωροταξικό συνδέεται με την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού και την έννοια της αειφορίας. Στόχος μας είναι:

α) η δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, σύνθετα τουριστικά καταλύματα και για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων τουριστικών εγκαταστάσεων,

β) η αναπροσαρμογή των συντελεστών δόμησης για την ανάπτυξη ήπιων τουριστικών εγκαταστάσεων με σεβασμό στο περιβάλλον και την έννοια της διαμόρφωσης ενός σωστά οργανωμένου χώρου,

γ) η απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών, με ρητές προθεσμίες και η επίσπευση της εκδίκασης των προσφυγών για επενδύσεις, σε ειδικά τμήματα δικαστηρίων.

Tourism.gr: Με δεδομένο ότι ως Τομεάρχης είχατε συμβολή στη διαμόρφωση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα του τουρισμού πολλοί πιστεύουν ότι θα είστε ο επόμενος Υπουργός Τουρισμού…

Κόνσολας Μάνος: Η σύνθεση της κυβέρνησης είναι αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σχηματίσει μια σοβαρή αξιόπιστη κυβέρνηση που θα έχει τη στήριξη όλων μας. Ο τουρισμός είναι ένας τομέας στον οποίο δούλεψα, διαμορφώσαμε μαζί με τα άλλα μέλη του τομέα και σε διαβούλευση με τους ανθρώπους του τουρισμού τις προγραμματικές μας προτάσεις. Αυτές που θα αποτελέσουν αύριο εφαρμοσμένη πολιτική, όπως όλοι μας ελπίζουμε και πιστεύουμε.

comments powered by Disqus