Κλείσιμο

Προυσός Ευρυτανίας - Η μαγεία στο βουνό

Η μαγεία στο βουνό

Συνδυάζοντας τον πολιτισμικό πλούτο με την ιστορία, ο Προυσός Ευρυτανίας αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά σημεία του νομού, κάτι που οφείλεται και στο μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισας που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού. Διατηρώντας ακόμη την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ευρυτανίας μεταξύ του όρους Παναιτωλικό και τους ποταμούς Κρικελλοπόταμο και Τρικεριώτη. Εδώ καταλήγει ίσως η πιο τουριστική διαδρομή του νομού Ευρυτανίας, η οποία ξεκινάει από την πρωτεύουσα του νομού, το Καρπενήσι. Γύρω από τα ποτάμια, αναπτύσσονται πολλές δραστηριότητες όπως ορειβασία αλλά και άλλα σπορ βουνού. Εδώ μάλιστα γίνεται και η παραγωγή του φημισμένου προσούτο Ευρυτανίας. 

Ιερά Μονή Προυσσού

Περίπου 30 χλμ. από το Καρπενήσι βρίσκεται η Ιερά Μονή της Παναγίας Προυσού, η οποία σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε το 829-842 μ.Χ και συνδέεται με τις περιπέτειες και την εμφάνιση της ιεράς εικόνας της Παναγίας από την Προύσα της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας στο σπήλαιο της Ευρυτανίας. Το μοναστήρι βρίσκεται σε μία απότομη πλαγιά κοντά στον Προυσό και στο πέρασμα των χρόνων δέχτηκε πολλές επιθέσεις με τελευταία καταστροφή αυτή του 1944 από τους Γερμανούς. Η εικόνα της Παναγίας θεωρείται θαυματουργή και προσελκύει πλήθος πιστών για προσκύνημα. Τα αστέρια που βρίσκονται πάνω στην εικόνα λέγεται ότι τα αφιέρωσε στην Παναγία ο Καραϊσκάκης όταν βρέθηκε στο μοναστήρι. Μεγάλο ενδιαφέρον εμφανίζει και το μουσείο που λειτουργεί στο μοναστήρι έχοντας πολλά εκθέματα όπως χειρόγραφοι κώδικες, τοπογραφημένα βιβλία, αλλά και ένα  σπαθί του 1821 που μπορεί να ανήκε στον Καραϊσκάκη καθώς και πολλά παλιά άμφια.

Μέσα στη μονή λειτουργεί το ιστορικό μουσείο της Μονής Προυσού με σημαντικά εκθέματα, όπως εικόνες από τον 15ο αιώνα, ιερά σκεύη, λειψανοθήκες, δισκοπότηρα, χειρόγραφοι κώδικες, τα άρματα του Καραΐσκάκη κ. α. Το μουσείο λειτουργεί όλο το χρόνο, στο πλαίσιο του ωραρίου της μονής.

Φαράγγι Μαύρης Σπηλιάς

Η Μαύρη Σπηλιά, το φαράγγι, θα το συναντήσετε στην Καστανιά, στη στρατιωτική γέφυρα. Στην αρχή του μονοπατιού υπάρχει μία πανέμορφη πέτρινη βρύση. Στη διαδρομή, θα συναντήσουμε ένα δεκάμετρο καταρράκτη όπου δημιουργεί μία απίθανη φυσική πισίνα. Η διαδρομή καταλήγει στη Μαύρη Σπηλιά, η οποία αποτέλεσε το καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και όχι μόνο.

Προυσιώτης ποταμός - Μονοπάτι

Ένα πανέμορφο και γραφικό μονοπάτι ξεκινάει από το σημείο που βρίσκεται το αλλαντοποιείο Στρεμμένου καταλήγει στην Ιερά Μονή Προυσού. Περπατώντας κατά μήκος του ποταμού και περνώντας από 8 συνολικά ξύλινα γεφυράκια θα απολαύσετε μοναδικής ομορφιάς εικόνες. Θα κινηθείτε ανάμεσα σε πανύψηλα δέντρα ενώ ταυτόχρονα θα έχετε τη δυνατότητα να παρατηρήσετε την χαμηλή πλούσια βλάστηση της περιοχής. Η κίνησή σας στο μονοπάτι είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία να έρθετε σε άμεση επαφή με τη φύση της περιοχής. Ο χρόνος που απαιτείται για να φτάσετε στη Μονή είναι περίπου 1 ώρα.

Ρολόι Προυσσού

Ακριβώς απέναντι από το μοναστήρι πάνω σε ένα λόφο βρίσκεται χτισμένο το ρολόι της Μονής. Το σημείο στο οποίο βρίσκεται καθιστά ακόμη πιο επιβλητικό το έτσι και αλλιώς πανέμορφο πετρόκτιστο πύργο.

Άγιοι Πάντες

Πάνω  σε ένα λόφο, θα δούμε το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων που είναι χτισμένο το 1754 και αποτελεί δείγμα σταυροειδούς με τρούλο.

Μουσείο - Σχολείο Ελληνικών Γραμμάτων

Στον περίβολο της Ιεράς Μονής Προυσσιώτισσας και ακριβώς κάτω από το ρολόι βρίσκεται το μουσείο των ελληνικών γραμμάτων της Ρούμελης, όπου μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ λειτούργησε κρυφό σχολείο την περίοδο του 1821. Το οίκημα της σχολής χτίστηκε το 1820 από τον επίσκοπο Λιτζάς και Αγράφων Δοσίθεο.

Πύργοι Καραϊσκάκη

Οι δύο πύργοι, ο ανατολικός και ο δυτικός, είναι οχυρωματικά έργα του 17ου.αι. Χτίστηκαν για την προστασία της μονής της Παναγίας της Προυσιώτισσας που κατά τους τελευταίους χρόνους της Τουρκοκρατίας διετέλεσε κέντρο γραμμάτων και καταφύγιο αγωνιστών. Συνδέθηκαν με το Γεώργιο Καραϊσκάκη καθώς εδώ ανάρρωσε από ασθένεια, την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα.

Με κινητήριο δύναμη το νερό

Η βιομηχανία της εποχής. Οι νερόμυλοι. Με τη δύναμη του νερού, άλεθαν το σιτάρι, το κριθάρι και το καλαμπόκι. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις, υπήρχαν και νεροτριβές, όπου έπλεναν τα βαριά μάλλινα υφαντά. Εδώ θα συναντήσουμε πολλούς νερόμυλους. Κάποιοι από αυτούς βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία.

 

comments powered by Disqus