Κλείσιμο

Ορεινή Αρκαδία - Τα «Χωριά του Κολοκοτρώνη»

Είτε έχετε περισσότερες μέρες ή για ένα long weekend η Ορεινή Αρκαδία προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις όχι μόνο στους φυσιολάτρες και στους λάτρεις των σπορ αλλά και σε όλους εκείνους που θέλουν να γίνουν ένα με την φύση, να βιώσουν ένα ρομαντικό Σαββατοκύριακο, να γευτούν τις ομορφιές που προσφέρει ο ευλογημένος αυτός τόπος. Καθαρός αέρας και  παράδοση, δίπλα στην Αθήνα, η Ορεινή Αρκαδία  αποτελεί την τέλεια απόδραση.

Πρώτη στάση στην Bυτίνα, που είναι χτισμένη σε μια κοιλάδα στους πρόποδες του Mαινάλου, που σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν η κατοικία του θεού Πάνα. Ένα χωριό πραγματικά τόσο γραφικό και όμορφο, που σου δίνει την εντύπωση πως η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα. 

Επόμενος σταθμός η «μπαρουταποθήκη» Δημητσάνα, συνδεδεμένη  με την Επανάσταση του 1821, με την υπέροχη θέα της, τα παραδοσιακά σπίτια και ασφαλώς τους μπαρουτόμυλους. Έχει κηρυχθεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός με σπουδαία αξιοθέατα όπως:

  • οι μπαρουτόμυλοι
  • το σπίτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού
  • η Μονή Φιλοσόφου
  • η οικία των Σπηλιωτόπουλων
  • το Eκκλησιαστικό Mουσείο
  • το Yπαίθριο Mουσείο Yδροκίνησης

Aν συνεχίσετε με το αυτοκίνητο σας , κατεβαίνοντας το φαράγγι θα βρεθείτε στις όχθες του Λούσιου, όπου σύμφωνα με την παράδοση «λούστηκε» ο νεογέννητος Δίας από τις Nύμφες.

Στη συνέχεια της μοναδικής μας διαδρομής συναντάμε την Στεμνίτσα , που κατά τη διάρκεια της επανάστασης ήταν η πιο σημαντική κρυψώνα, του γέρου του Μωριά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Είναι ένα χωριό πραγματικά  ειδυλλιακό, καθώς περπατά κανείς ανάμεσα στις καρυδιές και τις κερασιές και απολαμβάνει την σπουδαία αρχιτεκτονική των σπιτιών της,  τις βυζαντινές εκκλησίες και τα πέτρινα κεφαλόβρυσα. Φημίζεται για τη μεγάλη ιστορία που έχει στην αργυροχρυσοχοΐα, όπου λειτουργεί και η ομώνυμη σχολή ακόμα και σήμερα. Αξίζει πραγματικά να επισκεφτείτε:

  • Τη Μονή Προδρόμου
  • Το Λαογραφικό Μουσείο
  • Την Παναγία την Mπαφέρω
  • Την Σχολή αργυροχρυσοχοΐας

Τέλος, το Τολέδο της Ελλάδας, η όμορφη Καρύταινα με το επιβλητικό της κάστρο αξίζει να είναι ο τελευταίος σας προορισμός πριν καταλήξετε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου. Οι λάτρεις των extreme sports  αλλά και της πεζοπορίας θα διαπιστώσουν ότι οι επιλογές που τους προσφέρει ο ορεινός αυτός τόπος είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Σε προκαλεί να τον εξερευνήσεις μέχρι τέλους! Εκμεταλλευθείτε  λοιπόν την ευκαιρία να κάνετε  επίσης rafting ή canyoning στο Λούσιο ποταμό.

Δεν υπήρχε περίπτωση η Ορεινή Αρκαδία να άφηνε παραπονεμένους τους λάτρεις του φαγητού. Κρασάτος κόκορας, αγριογούρουνο, χορτόπιτες και  παστό χοιρινό, πικάντικη φέτα, ρεβίθια σκορδαλιά , αρνάκι με αγκινάρες, μπαίνουν πρώτα στη λίστα της γαστρονομικής μας επιλογής. 

Επιλογικά, στην ορεινή Αρκαδία μπορεί κανείς να βιώσει  μία μοναδική ατμόσφαιρα, να αλλάξει εντελώς παραστάσεις, να επιδοθεί σε extreme sports, να αποδράσει από την καθημερινότητα, να εντυπωσιαστεί από τις μαγικές ομορφιές της φύσης, να ζήσει μοναδικές στιγμές που θα του μείνουν αξέχαστες!

comments powered by Disqus