Υλικά:
- 1 κουνέλι
Για το μαρινάρισμα:
- 2 ποτήρια ξύδι καλό ή κόκκινο κρασί
- 5-6 φύλλα δάφνης
- χοντρό αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 κανέλλα
Για το μαγείρεμα:
- 1 ποτηράκι κρασί
- 5 σκελίδες σκόρδο
- 1 μικρό κρεμμυδάκι ξερό
- 2-3 φύλλα δάφνη
- 1 κανέλλα
- 5-6 γαρύφαλα
- 1 κουταλιά γεμάτη πελτέ ντομάτας
- 2 κούπες λάδι
- 1 κομμάτι λαδοτύρι τριμμένο
- Ρίγανη
Εκτέλεση
- Μαρινάρουμε το κουνέλι απο το προηγούμενο βράδυ, ή τουλάχιστον για 4 ώρες στα υλικά της μαρινάδας.
- Στραγγίζουμε το κουνέλι απο την μαρινάδα σε τρυπητό να φύγουν όλα τα υγρά και το τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο πάρα πολύ καλά να κοκκινίσει απο όλες τις πλευρές.
- Βάζουμε τα τηγανισμένα κομμάτια σε πλατιά και όχι πολύ βαθιά κατσαρόλα ώστε να είναι το ένα κομμάτι δίπλα στο άλλο και ψιλοκόβουμε πάνω στο κουνέλι το σκόρδο και το κρεμμύδι.
- Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε απο πάνω το λάδι που τηγανίσαμε το κουνέλι, αφού το σουρώσουμε, ή αν θέλουμε για να γίνει πιο ελαφρύ βάζουμε 1 κούπα φρέσκο λάδι.
- Αφού τσιτσιρίσει λίγο το σκόρδο και το κρεμμύδι, προσοχή να μην καεί, σβήνουμε το κουνέλι με το κρασί.
- Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τα μυρωδικά και τον πελτέ διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό.
- Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κουνελάκι
- Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα κατά τη διάρκεια του βρασμού
- Αφού το σβήσουμε τρίβουμε το λαδοτύρι Ζακύνθου απο πάνω σε μεγάλα κομμάτια, με το χέρι μας και τελειώνουμε το φαγητό με λίγη ριγανούλα!
- Αφήστε το σκεπασμένο να λιώσει το τυράκι και να αρωματιστεί το κουνελάκι και φτιάξτε το συνοδευτικό του!
Συνοδεύεται με μακαρόνια ή πατάτες, αλλά είναι και ένας ιδιαίτερος μεζές για κρασάκι!