Κλείσιμο

Κουνέλι από τη Ζάκυνθο

Υλικά:

  • 1 κουνέλι

Για το μαρινάρισμα:

  • 2 ποτήρια ξύδι καλό ή κόκκινο κρασί
  • 5-6 φύλλα δάφνης
  • χοντρό αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 κανέλλα

Για το μαγείρεμα:

  • 1 ποτηράκι κρασί
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μικρό κρεμμυδάκι ξερό
  • 2-3 φύλλα δάφνη
  • 1 κανέλλα
  • 5-6 γαρύφαλα
  • 1 κουταλιά γεμάτη πελτέ ντομάτας
  •  2 κούπες λάδι
  • 1 κομμάτι λαδοτύρι τριμμένο
  • Ρίγανη 

 

Εκτέλεση

  1. Μαρινάρουμε το κουνέλι απο το προηγούμενο βράδυ, ή τουλάχιστον για 4 ώρες στα υλικά της μαρινάδας.
  2. Στραγγίζουμε το κουνέλι απο την μαρινάδα σε τρυπητό να φύγουν όλα τα υγρά και το τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο πάρα πολύ καλά να κοκκινίσει απο όλες τις πλευρές.
  3. Βάζουμε τα τηγανισμένα κομμάτια σε πλατιά και όχι πολύ βαθιά κατσαρόλα ώστε να είναι το ένα κομμάτι δίπλα στο άλλο και ψιλοκόβουμε πάνω στο κουνέλι το σκόρδο και το κρεμμύδι.
  4. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε απο πάνω το λάδι που τηγανίσαμε το κουνέλι, αφού το σουρώσουμε, ή αν θέλουμε για να γίνει πιο ελαφρύ βάζουμε 1 κούπα φρέσκο λάδι.
  5. Αφού τσιτσιρίσει λίγο το σκόρδο και το κρεμμύδι, προσοχή να μην καεί, σβήνουμε το κουνέλι με το κρασί.
  6. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τα μυρωδικά και τον πελτέ διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό.
  7. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κουνελάκι
  8. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα κατά τη διάρκεια του βρασμού
  9. Αφού το σβήσουμε τρίβουμε το λαδοτύρι Ζακύνθου απο πάνω σε μεγάλα κομμάτια, με το χέρι μας και τελειώνουμε το φαγητό με λίγη ριγανούλα!
  10. Αφήστε το σκεπασμένο να λιώσει το τυράκι και να αρωματιστεί το κουνελάκι και φτιάξτε το συνοδευτικό του!

Συνοδεύεται με μακαρόνια ή πατάτες, αλλά είναι και ένας ιδιαίτερος μεζές για κρασάκι!

comments powered by Disqus