Κλείσιμο

Γλυκό καρύδι από την Ευρυτανία

Υλικά

  • 1 κιλό καρύδια φρέσκα και τρυφερά
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερό
  • γαρύφαλλα
  • 1 λεμόνι
  • 3 βανίλιες για το σιρόπι
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερό

 

Εκτέλεση

  1. Κόβετε τις άκρες από τα καρύδια. Παίρνετε ένα καλαμάκι από σουβλάκι και τα τρυπάτε ένα ένα
  2. Βάζετε τα καρύδια σε μία κατσαρόλα, τα σκεπάζετε με νερό και αφήνετε να βράσουν, έτσι ώστε να μαλακώσουν.
  3. Αφού βράσουν κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνετε και ξεπλένετε με κρύο νερό, αλλάζοντάς το κάθε 4 ώρες για 2 ημέρες
  4. Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι : Βάζετε στη κατσαρόλα τη ζάχαρη μαζί με το νερό. Ανακατεύετε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει η ζάχαρη και αφού βράσει το νερό, το αφήνετε στη φωτιά για άλλα δέκα λεπτά.
  5. Δένετε με ένα τούλι περίπου 10 γαρύφαλλα
  6. Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο, ρίχνετε στη κατσαρόλα τα καρύδια και το τούλι με τα γαρύφαλλα. Αφήνετε τα καρύδια να βράσουν για άλλα δέκα λεπτά και να βγάλουν το ζουμί τους. Στη συνέχεια αφήνετε να κρυώσουν και την επόμενη μέρα τα ξαναβράζετε.
  7. Μόλις πάρουν μια δυνατή βράση, ξαφρίζετε, σβήνετε τη φωτιά και τα αφήνετε όλη τη νύχτα.
  8. Την επόμενη μέρα, ξαφρίζετε το γλυκό και όταν είναι έτοιμο, απομακρύνετε το τούλι με τα γαρύφαλλα, ρίχνετε στη κατσαρόλα 1 μεγάλη κουταλιά χυμό από λεμόνι και 3 βανίλιες. Ανακατεύετε και σβήνετε τη φωτιά. Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει καλά και στη συνέχεια το βάζετε μέσα σε βάζο.

Καλή απόλαυση!

comments powered by Disqus